Social på og med YouTube

Hvis dit barn har en social tilgang til YouTube, kan du her læse om, hvad du skal være opmærksom på at få snakket om.

I dag er børn og unges onlineliv en vigtig del af deres sociale liv. Interaktioner online er lige så virkelige og kan have lige så stor indflydelse på båndet mellem to personer, som det, der foregår i den fysiske verden.

YouTube er et socialt medie, men i modsætning til en række andre sociale medier er relationen ikke fra ven til ven i et netværk, men én youtuber til mange følgere. På den måde ligner YouTube mere de klassiske medier. Men på YouTube kan man deltage ved at kommentere og ”like og subcribe”. To følgere kan godt kommentere på hinandens kommentarer, men samtalen vil altid være på og om youtuberens kanal. 

En stærk relation skaber tillid

De store youtubere gør rigtig meget for at skabe en stærk relation til deres følgere, bl.a. ved at opfordre dem til at deltage på forskellige måder, kommentere, sende billeder ind osv. En anden måde er at være ”autentisk” som i "vlogs". Jo yngre barnet er, jo større tillid vil det nok have til dem, det følger.

De lidt større børn begynder typisk at udforske platformen lidt mere, måske via "Hot lige nu"-listen. YouTube kan også blive en mere social ting, man taler om sammen med kammeraterne og udveksler forslag til videoer, man kan se.

Det er stadig vigtigt, at du taler med dit barn om vaner, indhold og oplevelser på YouTube. 

SPØRG SÅDAN:

  • ”Hvordan finder du indhold på YouTube: Via søgefelt, anbefalede videoer, videoer venner har fortalt om?”
  • ”Ved du, at YouTube ser meget forskellig ud fra person til person – ved du også hvorfor?

HOT LIGE NU

”Hot lige nu” er en liste, som YouTube laver. De videoer, der er på listen, har typisk på meget kort tid fået mange visninger eller delinger. Det kan der være mange grunde til. Videoerne kan fx være provokerende, skøre eller overraskende. Man ved ikke, hvordan listen er bygget op, men det er ikke en neutral liste, der kun er lavet på baggrund af antal visninger.

Aktivitet: 

  • Kig på ”Hot lige nu” sammen med dit barn, og tal om, hvilke videoer der er spændende eller overraskende.
  • Tal om, hvilke typer af youtubevideoer, I tror, det er.
  • Se en video sammen fra ”Hot lige nu” – eller en, dit barn vælger. Fx kan I streame den på jeres tv, hvis I har mulighed for det.  

SØGNING PÅ YOUTUBE

YouTube er bygget op omkring en søgemaskine. Det, du klikker på, liker og søger på i Google-ejede produkter som YouTube, Google og Chrome, kan have indflydelse på det søgeresultat, du får på YouTube. Andre ting kan også have indflydelse. Hvis YouTube vil fremhæve indhold, kommer det først. Hvis man får forslag til mange videoer om et emne, man ikke interesserer sig for, kan man prøve at:

  • Fjerne enkelte sete videoer under "Historik" ved at holde musen hen over de enkelte videoer og klikke på krydset.
  • Fjerne alle sete videoer under "Historik" ved at klikke på "Ryd hele afspilningshistorikken".
  • På samme måde kan man også fjerne enkelte søgeord eller hele historikken under "Søgehistorik".

TAL OM:

Det er en god idé at tage en snak om, at ikke alt, hvad man ser på YouTube, er sandt. 

  • Kan det være rigtigt, at youtubere har råd til så mange dyre ting, kan leve en hel dag af mælkesnitter eller opholde sig i 24 timer på en luftmadras i en pool?
  • Måske dit barn kan nævne et eksempel på en video, hvor noget i videoen virkede for godt til at være sandt.
  • Det kan samtidig være en god anledning til at tale om nogle af de ting, barnet ønsker sig, er set i en youtubevideo. Tal også om, hvordan influencere tjener penge, se fx figuren her:
Typisk foregår det sådan, at: 1. En virksomhed sender et produkt og/eller penge til 2. en influencer. Influenceren viser produktet til 3. dig og sine andre følgere. Du køber måske 4. produktet, og på den måde tjener både virksomheden og influenceren penge.

HVAD GØR DU HVIS: 

Dit barn selv vil være youtuber? 

Børn kan have et ønske om selv at have en youtubekanal. Det kan komme af et ønske om at lege med udtryk, genrer og virkemidler. For nogen vil legen være fin i sig selv, og den handler måske mest af alt om at forestille sig og tilrettelægge videoerne, fx sammen med en ven – eller dig.

Hvis dit barn gerne vil optage videoer og lægge dem på YouTube, så sæt indstillingen til ”Privat” under synlighed. Så er det kun dem, der får linket, som kan se den. Måske kan I sende den eller vise den til en bedsteforælder?

Hvis dit barn ønsker at offentliggøre videoen, så test, om dit barn er parat, ved at sige, at man skal kunne vise videoen til en tilfældig person i supermarkedet. Dit barn er ikke klar til at lægge videoen offentligt ud på internettet, før det vil det. Det er din opgave som forælder at gøre dit barn bevidst om, hvad det betyder at slå noget op i den store digitale offentlighed. I skal selvfølgelig også sammen overveje, om indholdet overhovedet er egnet til det – i sidste ende er det dig som forælder, der bestemmer.

Sørg for at have en god dialog med dit barn, så du ved, hvad dit barn deler. Husk også, at ”internettet aldrig glemmer”, så det, der bliver lagt ud offentligt, vil i princippet altid kunne findes frem. Det kan også blive gemt og kopieret af andre, uden de har spurgt om lov.
 

SÅDAN TJENER YOUTUBERE PENGE PÅ REKLAMER

Nogle youtubere tjener penge på deres kanal via fx reklamer før, under og efter videoer. Måske har du hørt dit barn tale om ”monetization”? YouTube fortæller gerne dem, der laver videoer, hvordan de kan forbedre dem, så de er bedre egnet til monetization. Det har indflydelse på de videoer, du og dit barn ser på YouTube. Fx er det vigtigt at poste videoer ofte og lave indhold, seerne rigtigt godt kan lide og engagerer sig med. Hvis man har et vist antal følgere og visningstimer, kan man blive en del af YPP – 'YouTube Partner Programme'. Når man er en del af YPP, kan man få en indtjening på fx videoannoncer på kanalen og kanalmedlemskaber. Som en nyere ting, kan man vise ”mid-roll-annoncer”, som er reklamer midt i videoen, når den er over ti minutter lang. En del youtubere er derfor begyndt at lave længere videoer.

Aldersgrænse på YouTube

YouTube er ejet af Google. Virksomheden oplyser, du skal have en Google-konto, der overholder kravene for minimumsalder, for at kunne logge på YouTube. Man kan godt bruge YouTube uden at være logget ind. Det er op til jer forældre at beslutte, om jeres barn skal være på YouTube. Hvis du lader dit barn være på YouTube, er det vigtigt at vide, at platformen ikke er lavet til børn under 13 år.

YouTube Kids

I starten af 2019 blev ’YouTube Kids’ lanceret til børn under 13 år. En slags børnevenlig udgave af YouTube med indhold og design, der passer til mindre børn. Børnene kan fx ikke kommentere på videoer eller se, hvornår en video er udgivet. ’YouTube Kids’ er ikke reklamefri, men der er en række udvidede krav til reklamer. De skal fx være tydeligere markeret, og man må ikke reklamere for mad, læskedrikke, videospil eller film, der henvender sig til børn over 13.