Opfordring: Husk at inddrage bedsteforældrene digitalt

SAMVÆR OG TRIVSEL. Både de yngste og de ældste i familien har gavn af at holde digital kontakt under isolationen, og det er der mange muligheder for, mener Medierådets formand. Ældre Sagen er enig i, at kontakt til børnebørnene skal prioriteres.

Selvom mange børn er tilbage i skolerne, kan det stadig være en god idé for dem at Facetime lidt ekstra med bedsteforældrene under isolationen. Mange af landets ældre medborgere er nemlig forsat nødt til at holde sig isoleret fra enhver social kontakt – herunder besøg fra familie og venner.

Og når omstændighederne ikke tillader at give de ældste i familien et fysisk besøg, må man finde på andre, mere digitale måder at omgås sine nærmeste.

En simpel videosamtale giver nemlig ikke kun de ældre lidt at glæde sig over. Det er også sundt for børn og unge at sikre sig, at bedsteforældrene har det godt, fortæller Medierådets formand, Stine Liv Johansen:

”Det er vigtigt for børn og unge at holde kontakten med deres ældre familiemedlemmer. Mange børn har forstået, at vi skal passe særligt på de ældre, så derfor kan børnene være bekymrede for, hvordan f.eks. deres bedsteforældre har det. Her kan det være godt at se dem på videochat og se, at de har det fint - og at de bliver passet godt på, hvis de bor på et plejehjem.”

Digitalt samvær i mange former

Virtuel varm kakao eller et spil Ludo over Skype. Der er mange muligheder for, hvordan familierne kan have de ældre med i hyggen, selvom de sidder derhjemme alene.

Stine Liv Johansen mener, at man ude i familierne nemt kan have bedstemor eller bedstefar med i legen eller omkring spisebordet:

”Børnene kan tage telefonen eller tabletten med udenfor eller de kan have den stående i baggrunden, når der tegnes eller bygges med LEGO. Måske kan man lave mad sammen eller – som vi så at mange gjorde det i påsken – spise sammen med videochatten tændt,” foreslår hun.

Ud over at det er hyggeligt at have bedsteforældrene med online, er der også andre vigtige grunde til at række ud til de ældre. Stine Liv Johansen mener, at kan det være til gavn både for unge og gamle at se lidt ekstra til hinanden igennem skærmen:

”Både børn og bedsteforældre har godt af at følge lidt med i hinandens hverdag. Det gør det også lettere at vende tilbage og etablere kontakten, når vi må mødes fysisk igen,” siger Stine Liv Johansen.

Behov for kontakt

Hos Ældre Sagen er man enig i, at det er vigtigt for familiens generationer at holde kontakten under Corona-epidemien. Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, fortæller, at Ældre Sagen opfordrer alle – både børn, unge og ældre – til at få ringet til hinanden ofte.

Det kan nemlig betyde meget for de ældre at høre fra deres nærmeste i en tid, hvor der nærmest ikke er nogen social, fysisk kontakt, mener Bjarne Hastrup:

”Mange ældre er hårdt ramt af corona-krisen, fordi myndighederne har bedt dem om at undgå kontakt. Plejehjemsbeboere har hidtil slet ikke måttet få besøg, og mange andre ældre holder sig hjemme og ser hverken familie eller venner. De føler sig ensomme og savner især deres børn og børnebørn. Og de bekymrer sig om, om de har det godt,” fortæller Bjarne Hastrup og forsætter:

”Derfor er det utrolig vigtigt, at vi prøver at holde os i kontakt med vores ældre via telefonen i stedet for. At høre en kendt og venlig stemme og have mulighed for at dele sine tanker over telefonen kan være med til at dulme følelsen af ensomhed og isolation.”