Når børn og unge eksempelvis ser unboxing videoer, hvor en videoblogger fx åbner en æske med et nyt produkt, eller ser andre omtaler af nye produkter på de sociale medier, kan der være tale om mere eller mindre skjult reklame. Det er ofte svært at gennemskue, om det, man ser, er reklame eller blot en omtale.
Online fælder
De sociale medier er et godt sted for mange virksomheder at få vores opmærksomhed. Det kendetegner imidlertid de sociale medier, at vi her typisk ikke er lige så kritiske over for omtalen af et nyt produkt, som vi ville være i andre situationer med mere tydelig markedsføring. Nogle virksomheder bruger desuden metoder, hvor vi ender med at købe noget, vi ikke havde regnet med, eller vi betaler mere for et produkt, end vi havde troet. Det kaldes online fælder.
Gratis materiale
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil gerne lære børn og unge at være lidt mere kritiske over for det indhold, de møder på sociale medier. Derfor har vi lavet Social Star sammen med Medierådet for Børn og Unge og Forbrugerombudsmanden.
Materialet er et tre-ugers forløb, som kan bruges i 5.-7. klasse i dansk. Det er fortsat gratis og kan downloades via socialstar.dk. Hvis du er i gang med at planlægge undervisningen for skoleåret 2018/19, så kig forbi socialstar.dk. Her finder du et brev til lærerne med de vigtigste facts om materialet.
Udgiver:
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Medierådet for Børn og Unge, Forbrugerombudsmanden og Clio Online.
Kontakt:
Lisbeth Brunebjerg Holmegaard, projektleder, lisbethh@dfi.dk