Dataetisk rådgiver Pernille Tranberg, influencer Rasmus Kolbe (’Lakserytteren’) forsker ved Aalborg Universitet Malene Charlotte Larsen og ungerepræsentant Olivia Braad Honoré i debatterede gevinster og konsekvenser ved manipulerede billeduniverser på konferencen "Fra nuttede dådyrøjne til fake nudes" d. 27. januar 2020.
Højdepunkter fra debatten (17:39)
Uddrag og præsentationer
'Digital dannelse i folkeskolen' (02:41)
'Forældrenes rolle i den digital dannelse'(02:47)
Malene Charlotte Larsen (04:22)
Malene Charlotte Larsen er lektor på Aalborg Universitet, hvor hun de seneste 15 år har forsket i børn og unges brug af sociale medier – senest bl.a. med fokus på brugen af fotodelingsapplikationer. For tiden er hun optaget af, hvordan de sociale mediers rammesætning med likes og algoritmer har indflydelse på børn og unges sociale relationer og trivsel.
Pernille Tranberg (03:47)
Pernille Tranberg er dataetisk rådgiver og holder foredrag om datademokrati, dataetik, dataforståelse og etisk ansvarlig brug af persondata for virksomheder, organisationer og myndigheder. Hun er medstifter af den europæiske tænkehandletank DataEthics.eu, der fremmer etisk ansvarlig brug af persondata. Organisationen har blandt andet udviklet PrivacyKompasset.dk for Erhvervsstsyrelsen. Derudover har Pernille Tranberg udgivet syv bøger om emner inden for dataetik.
Rasmus Kolbe (02:07)
Lakserytteren er navnet på Rasmus Kolbes persona på internettet. Han er særligt aktiv på Instagram, Tiktok, Snapchat og Youtube, og henvender sig primært til de 8-16-årige. På tværs af sine kanaler har han over 1 mio. følgere. Hans univers er farverigt, energisk og har fokus på kreativitet. Han arbejder ud fra fire kerneværdier; kreativ dannelse, fælleskab på internettet, ordentlighed og at være på børnenes side. Rasmus Kolbe er uddannet på Designskolen i Kolding.
Olivia Braad Honoré (02:33)
Olivia Braad Honoré (19 år) er aktiv i Medierådets ungetiltag, og hun var blandt andet med som deltager i International Governance Forum i Istanbul (2013) samt dansk Internet Governance Forum (2013-2016 og 2019). I 2017 var Olivia med til at udarbejde anbefalinger om børn og unges digitale liv til blandt andre forældre, lærere, politikere og industri. Samme år var Olivia medlem af EU-kommissionens ’Youth Panel’, hvor hun var med til at skabe kampagnen ’Together for Respect.’ Senere var hun med til at præsentere den på Safer Internet Forum 2017 i Bruxelles, ligesom hun var udpeget som ungerepræsentant i Better Internet for Kids' Advisory Board.